SZJAVISSZA őrület

2021.11.26 15:40
 
A VISSZADO nyomtatvány 2021. december 31-ig történő benyújtásával nyilatkozhatunk:- a jogosultságunkról az adó-visszatérítésre,
- a kiutaláshoz szükséges adatokról (belföldi bankszámlaszám vagy postai cím).
A NAV 2022. február 15-éig kiutalja az adó-visszatérítést annak, akinek megállapítható a jogosultsága a NAV adatai alapján.Az számít jogosultnak, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult és 2021-ben összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó.
Nem kell nyilatkoznia annak, aki családi pótlékot kap, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.
Minden más esetben viszont érdemes benyújtani a nyilatkozatot.
A benyújtás legegyszerűbb módja:www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites oldalon, a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el.
A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Adó-visszatérítés ikonra kell kattintani.
A NAV előre kitölti az utalási adatokat és a gyermekek adatait is, ha azok a családi pótlék adatokból a rendelkezésére állnak. Ezeket ellenőrizni kell, és ha azok változtak vagy nem teljes körűek, javítás és kiegészítés után kell benyújtani.
A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható.
A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adó-visszatérítést 2022. május 20-ig.